Oron för hur effektbrist kan påverka elförsörjningen i Sverige skapar dialoger. Effektbrist innebär en risk för elnätsammanbrott på grund av obalans i kraftsystemet orsakad av brist på elproduktion när efterfrågan på el är större än tillgången. Svenska kraftnät kan beordra manuell frånkoppling av vissa elnät för att undvika nätsammanbrott.
Manuell förbrukningsfrånkoppling (MFK)
Men vad innebär manuell frånkoppling av el? Hur länge blir du som kund utan el? Och hur vet du när det är dags? Vi har sammanställt nedan information för att svara på dina frågor och ge tips på hur vi tillsammans kan hjälpas åt för att undvika att manuell frånkoppling ens behöver användas.
Vid effektbrist kommer anvisade elnätsföretag som är bemannande dygnet runt att beordras koppla ifrån last inom 15 minuter. Elförsörjning till samhällsviktiga verksamheter som tex sjukhus prioriteras.
Dagens elnät innehar allt större begränsningar vilket medför ökad risk för att MFK faktiskt kommer behöva användas.
Elnätsbolagens uppgift att frånkoppla vid effektbrist
I händelse av manuell frånkoppling från elnätet har kommuner planerat, tillsammans med elnätsbolag, utifrån Energimyndighetens process Styrel, ”Styrning av el till prioriterade elanvändare vid bristsituationer”, vilka ledningar som om möjligt ska prioriteras vid bortkoppling.
Länsstyrelsen leder och sammanställer planeringsarbetet. Frånkopplingen av förbrukning och elanvändare görs av elnätsbolag.
Hur lång tid pågår en manuell förbrukningsfrånkoppling(MFK)?
Det går inte att svara på exakt, det beror på den specifika situation som vi har vid tillfället i Sverige och Europa. I de simuleringar som Svenska kraftnät har gjort kan det handla om ett par timmar, men vi kan inte i dag säga hur lång en frånkoppling skulle bli.
Vid ett längre avbrott försöker vi att rotera frånkopplingen i den mån det går så att elanvändare inte ska få längre strömavbrott än nödvändigt. Om vi alla hjälps åt att dra ner vårt användande av el kan en situation med manuell frånkoppling lindras eller helt undvikas.
Du bör alltid vara förberedd för ett strömavbrott, oavsett orsak. Information om hur du förbereder dig för kortare och längre avbrott hittar du på vår hemsida samt hos Energimyndigheten och Myndigheten för samhällsberedskap.
Källor: Uddevalla Energi .